HET PERU-PROJECT IN HET KORT


Beplante soort : Maya Nut
Doelstellingen: Bestrijding van ontbossing, instandhouding van bedreigde soorten, herstel van aangetaste ecosystemen, bescherming van de biodiversiteit, economische ontwikkeling van lokale bevolking, waaronder vooral vrouwen gemeenschappen.
Activiteiten: Bouw en beheer van boomkwekerijen, aanplant en oogst van Maya nut boom notenpitten.
De partners en geassocieerde organisaties waarmee wordt samengewerkt: Urku Institute, Maya Nut Initiative.

 
DE CONTEXT: BEDREIGDE ECOSYSTEMEN
 
Het gebied van San Martin in Noord Peru, dat oorspronkelijk bedekt was met tropische bossen en moeras, heeft sinds het einde van de 20e eeuw te lijden onder snelle en massale ontbossing als gevolg van de aanleg van wegen en de ontwikkeling van landbouwprogramma's van onder anderen rijst en koffie. In de afgelopen 50 jaar is al ongeveer 1,6 miljoen hectare oerbos gekapt. Als er niets verandert, zou San Martin tegen 2050 het grootste deel van zijn bossen kunnen verliezen, en daarmee de natuurlijke fundamenten die de provincie nodig heeft om het welzijn van zijn bevolking te waarborgen.

ONZE ACTIE EN ONZE PARTNERS TER PLEKKE
 
People for Nature is ter plekke zeer actief samen met onze partners en met het URKU Institute, het onderzoeksinstituut dat plantages controleert. Het project is gericht op het herstel van het Amazonewoud in het beschermd gebied Cordillera Escalera.
Het planten van Maya Nut bomen levert vele concrete en praktische voordelen voor de lokale gemeenschappen en het fruit van onze bomen mogen de lokale vrouwen gemeenschappen plukken en verkopen. Met het opbrengst kunnen ze hun kinderen onder anderen naar school sturen om een beter toekomst te kunnen krijgen.DE VOORDELEN VAN HET PROJECT

Voedselzekerheid :
De Noot uit de Maya Nut bomen staan bekend om de voedingswaarde van de vruchten en draagt bij aan de voedselzekerheid van de San Martin familie en van vele lokale dieren.


Geneeskrachtige eigenschappen :
Maya-notenlatex heeft waardevolle medicinale eigenschappen tegen astma, bloedarmoede en reuma. Schors van Capirona wordt gebruikt om huid- en ooginfecties te behandelen.
Bescherming van de biodiversiteit

De noot van de Maya Nut boom wordt beschouwd als een belangrijke soort voor de bescherming van de lokale biodiversiteit, dankzij de vruchten die het mogelijk maken om 85% van de soorten vogels en zoogdieren van de regio te voeden. 


Economisch inkomen :
Maya Nut noten worden gewaardeerd en gebruikt in veel voedselbereidingen. Hun verkoop geeft inkomen aan de mensen.

 

Ter indicatie:

Vanaf de leeftijd van 6 jaar kan 1 hectare Maya notenboom elk jaar 2000 US$ aan het lokale bevolking opleveren.

 

1 Maya Nut boom :

- Compenseert het CO2-uitstoot vaan 1.000 gereden kilometers met een gemiddelde auto.

- 2 extra leefruimte voor dieren.

- 4 maanden zuurstof geproduceerd voor een persoon.

- 1 uur betaald werk gecreëerd.

 

Maya Nut noot Voeding

 

De Maya Nut noot is een zeer voedzaam voedsel, rijk aan vezels, calcium, magnesium, kalium, folaat en antioxidanten en heeft ook uitzonderlijke culinaire en bewaarkwaliteiten. Het kan vers of gedroogd worden bereid in meer dan 100 recepten voor drank, brood, salade, koekjes, soep, tortilla's, sauzen, desserts en nog veel meer.

De Maya Nut noot is ook gebruikt door lokale mensen en traditionele genezers om een grote verscheidenheid van kwalen, waaronder colitis, artritis, osteoporose, astma, onvruchtbaarheid en lactatie problemen te behandelen.

Wetenschappelijk onderzoek op de Maya Nut noot ondersteunt een aantal van deze claims, met name over colitis en astma, omdat chemische studies getoont hebben dat een geroosterde, gemalen noot extreem hoog ontstekingsremmende verbindingen heeft die effectief deze aandoeningen zou behandelen.

De verhouding tussen calcium en magnesium in de Maya Nut noot is optimaal voor calciumabsorptie, wat goed is voor artritis en osteoporose.
 

© 2014 - 2020 People for Nature | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel